MADE IN KOREA – Een enkeltje Seoul-Amsterdam?

MADE IN KOREA – Een enkeltje Seoul-Amsterdam?

Documentary (’75)

Documentairemaker In-Soo Radstake kwam op 27 maart 1980 aan in Nederland vanuit Seoul, Zuid-Korea. Hij werd als drie maanden oude baby geadopteerd door een Nederlandse echtpaar.
Vijentwintig jaar later gaat hij op zoek naar zijn ware identiteit. Zijn zoektocht voert hem langs zijn Zuid-Koreaanse medegeadopteerden die met dezelfde vlucht naar Nederland kwamen en het weeshuis in Seoul. Hij vergelijkt zijn eigen vragen en ervaringen rondom adoptie met die van zijn reisgenoten op zoek naar overeenkomsten en verschillen. Uiteenlopende verhalen en ervaringen komen in zeer persoonlijke gesprekken naar voren.
Radstake vraagt zich af of de informatie die hij heeft uit zijn adoptiedossier ook daadwerkelijk klopt. Bij ongeveer 60 % van de geadopteerde Zuid-Koreanen in Nederland staat in hun adoptiedossier dat ze te vondeling zijn gelegd en dat de biologische ouders onbekend zijn. Maar het komt voor dat in het adoptiedossier in Zuid-Korea andere informatie staat. Hij gaat onderzoeken of dit ook bij hem het geval is.
Tevens stelt hij zichzelf de vraag of hij Nederlander is of Koreaan. Radstake voelt zich Nederlands, maar heeft hij zich bewust of onbewust aangepast als Nederlander en zo zijn Koreaanse kant onderdrukt?
Tijdens het maken van de documentaire krijgt een relatie met een vrouw (Ungila) uit zijn aankomstgroep, die al meerdere malen terug is geweest in Zuid-Korea. Zij heeft ook contact gevonden en onderhouden met haar biologische familie. Samen met haar gaat hij voor het eerst in zijn leven terug naar Zuid-Korea. Het wordt een kennismaking met zijn geboorteland en een realitycheck: Is hij degene die hij denkt te zijn en krijgt hij informatie over zijn biologische ouders?
Ook bezoeken ze de biologische moeder van Ungila en ze vertelt hoe zij de adoptie van haar dochter heeft ervaren.
Terug in Nederland evalueert In-Soo zijn ervaringen. Dat doet hij in gesprekken met zijn (adoptie)ouders, vriendin en zijn lichtingsgenoten. Hij vergelijkt zijn belevenissen met degenen die al eerder in Zuid-Korea zijn geweest. En, waar het kan probeert hij antwoord te geven op vragen van anderen, die ook ooit nog een dergelijke zoektocht willen ondernemen.
Zijn persoonlijke zoektocht eindigt in een reünie van zijn aankomstgroep. Precies vijfentwintig jaar later is de groep van negen geadopteerde Zuid-Koreaanse kinderen weer herenigd. Maar dit maal als volwassenen.
Regisseur
In-Soo Radstake 

Producer
San Fu Maltha

Associate Producers
NeON Film & TV
KBS Korea

Genre
Documentaire (’75)

Festivals
2006
Pusan International Film Festival
2007
IFFR
Minneapolis/St. Paul Int. Film Festival 2007
Barcelona Asian Film Festival
Mosaiques Film Festival
Asiascope Film Festival
Asian American Int. Film Festival NYC
EBS Int. Documentary Festival
Dutch Film Festival
Ghuangzhou Int. Festival
Hawaii Film Festival
2011
Korean Asian Film Festival New York

Awards en Nominaties
Honorable Mention – EBS Int. Documentary Festival 2007
Honorable Mention – Hawaii Film Festival 2007
Emerging Director Award – Asian American Int. Film Festival 2007
Top #6 Publieksprijs IFFR 2007

Website
www.eenenkeltjeseoul.com

DVD Sales
Living Colour Entertainment
Bol.com