HET IS ZO FIJN OM SURINAMER TE ZIJN

HET IS ZO FIJN OM SURINAMER TE ZIJN

Documentary (’53)

HET IS ZO FIJN OM SURINAMER TE ZIJN gaat over een groep jongeren die op geheel eigen wijze bezig is om de toekomst van hun land Suriname te verbeteren. Vanuit hun “Dim Sum Academie” nodigen zij gasten uit die hen kennis verschaffen die ze via traditionele leerwegen niet krijgen. Uiteraard onder het genot van een hapje Dim Sum en een drankje. Met filmmaker In-Soo Radstake maken zij een documentaire over hun uiteindelijke missie: andere jongeren inspireren om op een positieve manier te werken aan je eigen ontwikkeling en die van het land.

Suriname kampt met veel problemen. Denk aan armoede, corruptie, drugs, maar ook de onderlinge verdeeldheid. “Suriname is een multiculturele samenleving, en in het buitenland staan we erom bekend dat iedereen zo warm is met elkaar en iedereen zo goed samenleeft. Maar als er belangen komen kijken, kiest toch iedereen voor zijn eigen bevolkingsgroep”, zegt een van de personages. Het is juist dit onderscheid tussen Creolen, Marrons, Hindoestanen, Javanen, Indonesiërs dat zorgt voor de verdeeldheid in het land, terwijl Suriname eenheid en samenwerking tussen de verschillende bevolkingsgroepen nodig heeft om echt vooruit te komen.

De jongeren nemen een groot risico door naar buiten te treden met hun initiatief en boodschap aangezien Suriname klein is. Iedereen kent iedereen en nieuws en roddels verspreiden zich snel. Door die kleine gemeenschap zijn mensen niet erg kritisch naar elkaar, omdat je elkaar morgen weer tegenkomt en overmorgen wellicht weer nodig hebt. Van de Surinaamse bevolking is 60 procent onder de 29 jaar. Met de verkiezingen van 2010 voor de deur zijn jongeren een belangrijk deel van het potentiële electoraat.

Op welke wijze de jongeren van de Dim Sum Academie de toekomst van Suriname willen gaan verbeteren, blijft lang onduidelijk. Maar dan wordt de film – een half jaar later – vertoond wordt in Paramaribo en er een nieuwe missie ontstaat waarbij zelfs president Venetiaan betrokken raakt.

Voor de documentaire is ook een gelijknamige titelsong gemaakt door rapper Tatoo, die ook gevolgd wordt in de documentaire. Tatoo raakte geïnspireerd door de boodschap van de film en besloot met collega-rappers DW1, Crazy-G en Tha B.C. een titelsong op te nemen voor de documentaire
Regisseur
In-Soo Radstake 

Producer
In-Soo Radstake

Co-producer
Omroep Llink

Camera
Jefrim Rothuizen

Geluid
Diego van Uden

Montage
Tim Roza

Genre
Documentaire (’53)

Festivals
IDFA Flies Tropics Suriname 2008
IFFR 2009

Videoclip
http://vimeo.com/23503475

Bekijk de film
Uitzending gemist

Website
www.dimsumacademie.com