thepublicitycompany

The Publicity Company

PERSBERICHT Amsterdam, 7 juni 2012

Start opnames Teledoc Hollandse Nieuwe van Leonard Retel Helmrich

Regisseur Leonard Retel Helmrich is deze week gestart met de opnamen van Hollandse Nieuwe. Met deze Teledoc keert hij na twaalf jaar terug naar zijn vaderland om een typisch Nederlands fenomeen te vangen in een uniek tijdsdocument. De co-regisseur is Hetty Naaijkens-Retel Helmrich. De EO zendt Hollandse Nieuwe rond Vlaggetjesdag 2013 uit.

Hollandse Nieuwe gaat over de laatste echte haringvissers van Nederland. Al meer dan duizend jaar is de Hollandse Nieuwe niet weg te denken uit onze nationale cultuur. Jaarlijks kijken miljoenen landgenoten in binnen- en buitenland uit naar de komst van het eerste vaatje.

Twee schepen
In de middeleeuwen draaide de Nederlandse economie voor een groot deel op de verdiensten van de haringvisserij. Tegenwoordig is de Nederlandse haringvloot drastisch geslonken. Slechts twee schepen – de Wiron 5 en Wiron 6 van Rederij Jaczon uit Scheveningen – varen nog onder Nederlandse vlag op Hollandse Nieuwe. De overige schepen van Nederlandse reders vissen vaak onder buitenlandse vlag op haring. Reden voor de koningin om de ‘Koninginneharing’ sinds 2003 niet meer in ontvangst te nemen.

Vlaggetjesdag
Hollandse Nieuwe wordt van binnenuit verteld. Centraal staan de romantiek en kameraadschap bij een stuk Hollandse Glorie dat langzaam verdwijnt. Retel Helmrich vaart zelf mee met de vissers op jacht naar de nieuwe haring. Zaterdag a.s. filmt hij in Scheveningen tijdens Vlaggetjesdag.

De makers
Leonard Retel Helmrich (1959) is vooral bekend van zijn veelbekroonde Indonesië-trilogie De stand van de zon (2001), Stand van de maan (2004) en Stand van de sterren (2010). Ook Hollandse Nieuwe wordt gefilmd met de unieke single-shot-cinema techniek waarmee Retel Helmrich internationaal furore maakte. Stand van de maan en Stand van de sterren werden beide bekroond op de filmfestivals IDFA en Sundance. In Nederland kregen beide documentaires een Kristallen Film voor meer dan tienduizend bioscoopbezoekers.

Hollandse Nieuwe wordt geproduceerd door In-Soo Productions , onder meer bekend van Carmen van het Noorden, Spion van Oranje, Parradox en Made in Korea. De producenten zijn In-Soo Radstake en Esther van Messel. Zij is vooral bekend als distributeur en sales agent met haar bedrijf First Hand Films (onder meer Burma VJ, Dolphin Boy, Erasing David).

is een samenwerking tussen de Publieke Omroep, het CoBO en het Nederlands Filmfonds. Een Teledoc is een lange documentaire met een eigentijds Nederlands onderwerp, dat op een prikkelende, toegankelijke en cinematografische manier wordt verteld en bestemd is voor een breed publiek. Niet weggestopt in de uithoeken van de avond, maar op prime time op de Nederlandse televisie.

De betrokken omroep bij Hollandse Nieuwe is de EO. De commissioning editor is Floor Koomen. Vanuit het Nederlands Filmfonds is Pieter Fleury als hoofd documentaire betrokken en vanuit het CoBO Jeanine Hage.

Hollandse Nieuwe: de teaser , op Facebook , op Twitter

Meer persinformatie: In-Soo Radstake,  e: mail@in-soo.com